De Australian labradoodle is bij uitstek geschikt al therapiehond. Doordat ze geselecteerd zijn op karakter en leergierigheid in combinatie met een zeer hoog knuffelgehalte en hun antiallergische vacht. Hieronder leg ik u graag uit wat een therapiehond allemaal geleerd kan worden en waarbij ze hulp kunnen bieden.
Een therapiehond is ook een hond voor bijvoorbeeld autistische mensen en kinderen, om te helpen in het dagelijkse leven. Hij kan ook getraind worden op maat voor gezelschap, sociaal contact en structuur te bevorderen en eenzaamheid te verbreken. Afhankelijk van de taak hebben we nog onderverdelingen zoals bijvoorbeeld de leeshond, die ingezet wordt bij spraakproblemen.
De therapiehond bevordert de motivatie om te leren, het helpt bij het overwinnen van angsten en het prikkelt de fantasie. Mensen durven zich meer open te stellen bij de hond omdat ze voelen dat de hond neemt zoals ze zijn. Ze voelen zich ook automatisch aangetrokken en dit haalt hem uit hun eigen situatie of wereldje. Door het contact voelen zich veilig en ontspannen en bijgevolg zal mens zich meer in balans voelen en rustiger worden. Ook in de buitenwereld zullen contacten makkelijker gaan om de mensenrechten meer zelf waardering. Bovendien leert de mens ook zorgzaam te zijn omdat hij voor de hond moet zorgen.
Hulphond of "Assistentiehond" is de algemene overkoepelende term die wordt gehanteerd voor honden die opgeleid zijn om personen met een handicap te assisteren.
Hierin heb je verschillende soorten:
Door de hulp van een hulphond wordt de personen een handicap een stukje zelfstandiger. Hij kan zich begeven op plaatsen die voordien voor hem onbereikbaar waren. Anderzijds kan de hond een aantal praktische zaken uitvoeren die het baasje niet meer kan. De hulpfonds zorgt ervoor dat de handicap niet meer het middelpunt is van de belangstelling zodat het makkelijk is om met andere mensen in contact te komen. Wat zeker ook niet onderschat mag worden is dat de gehandicapten nu eindelijk ook zorg kan dragen voor een ander met andere woorden de hond.
Zij kunnen in alle omstandigheden gehoorzamen en kunnen een aantal dingen doen voor de gehandicapte zoals voorwerpen oprapen en brengen, deuren openen en sluiten, in noodgevallen hulp van derden in groepen, de baas vergezellen, enz.
Bij de selectie worden er vooral criteria gehanteerd. Belangrijk is dat de hond daadwerkelijk hulp kan bieden aan een persoon met een handicap en de tweede criteria is dat de gehandicapte zelf voldoende voor zijn hond moet kunnen zorgen. Hij moet duidelijk commando's kunnen geven, de hond te kunnen begrijpen en de hond kunnen borstelen en aaien met minimum één hand.
Een meldhond voelt een aanval aankomen en zal de baas op een of andere manier verwittigen. Het aanvoelen kan niet aangeleerd worden enkel het signaal om te verwittigen leren kan wel. Hij moet bijvoorbeeld ook zijn baas medicatie kunnen brengen, de patiënt begeleiden in gevaarlijke omstandigheden bijvoorbeeld veilig oversteken, derden verwittigen enzovoort.
De Assistentiehond verhoogt de zelfstandigheid heel concreet:
Verder vinden we nog de groep "sociale honden" terug. Deze honden vervullen een belangrijke sociale functie en helpen ze algemeen de integratie in de maatschappij. Deze honden worden ook wel eens knuffel-, aai- of snoezelhonden genoemd.
Deze honden worden getest door gedragstherapeuten op het laten aaien door verschillende mensen, gehoorzaamheid, reactie op beweging en geluid, reacties op aanraking, stressbestendigheid, socialisatie, pijngevoeligheid, enz. Ze dienen goed verzorgd te zijn, goed gesocialiseerd te zijn, niet schrikken weg te zijn, gezond te zijn en ze dienen een stabiel karakter te hebben.
Het contact en het aaien van honden geeft een aantal voordelen:
Er bestaan nog wel meer honden die opgeleid worden om personen met een handicap of aandoening te assisteren (alzheimer, suikerziekte, kanker, autisme etc).
Mocht u de pup in willen gaan zetten voor therapiehond, dan is dit belanrijk voor ons om te weten. Door de puppytest kunnen we al met 8 weken leeftijd zeggen of er een geschikte pup tussen zit voor dit doel.