Wij krijgen vaak de vraag "wat kost een pup". Nu snap ik best dat men wil weten waar ze aan beginnen alvorens ze een definitief besluit nemen, maar voor fokkers is het vaak heel frustrerend om al die e-mails uitgebreid te beantwoorden en vervolgens nooit een reactie terug te krijgen. Ook wordt er door de meeste fokkers erg geheimzinnig over de prijs gedaan. Ergens wel begrijpelijk, want de prijs zou niet het belangrijkste moeten zijn als u kiest voor een gezinslid voor het leven.

Wij doen daar minder geheimzinnig over, maar graag vertellen wij u waarom de pups deze prijs dragen. 

Bent u alleen geïnteresseerd in de prijs en is dit wel doorslaggevend voor uw keuze, dan verwijs ik u door naar de diverse advertentie websites waar allerhande (stamboomloze) hondjes worden aangeboden.

Waarom is een rashond zo duur?

  • Aanschaf moederhond  met daarbij horende gezondheidstesten op heupen, ellebogen, rug en DNA profiel met screening op veel voorkomende erfelijke ziektes.
  • Jaarlijkse verplichte oogonderzoeken door een gespecialiseerd dierenarts op erfelijke oogziekten.
  • Jaarlijkse titeren/entingen en voeding
  • Lidmaatschap ALAEU

Voldoen de ouderhonden aan de bovenstaande kwalificaties en hebben ze de leeftijd om er een nestje mee te fokken, dan komen we aan de volgende stap.

Het uitzoeken van een geschikte partner voor de moederhond

Het dekgeld, uiteraard hebben we het hier niet over enkele tientjes, maar over een paar duizend euro.
Reiskosten. Vaak wordt er op twee afzonderlijke dagen gedekt dus moet er meerdere keren op en neer gereden worden. De meeste fokkers kiezen voor een geschikte partner en deze woont doorgaans niet om de hoek. Niet zelden wordt er zelfs naar het buitenland uitgeweken.
Om het juiste tijdstip van de dekking te bepalen worden er ook progesterontesten gedaan om zeker te zijn van een geslaagde dekking. Er zijn een aantal progesterontesten nodig voor het bepalen van het juiste dektijdstip, deze kosten per test 80,- per keer en is gemiddeld 4 keer nodig

Tijdens de dracht zijn er de kosten voor het maken van een echo 50,00 en drachtrongtenfoto 50,00 om het aantal pup vlak voor de geboorte vast te stellen 60,00 en meer en hoogwaardige voeding voor de aanstaande moeder en eventuele supplementen. Dan komen we aan bij de bevalling. Een groot aantal materiële zaken is nodig voor de pups geboren worden. We denken hierbij aan een werpkist, puppyren, warmtelamp, wasmachine, vetbedjes, onderleggers, ontsmettingmiddelen, medische artikelen voor bij de bevalling, handdoeken, weegschaal, etc. etc. Veel van deze artikelen kunnen niet hergebruikt worden na de geboorte van het nest. Als alles goed gaat worden de pups gezond geboren. Zijn er problemen dan is er bezoek van de dierenarts noodzakelijk. Dit kan natuurlijk voorkomen 's avonds, 's nachts en in het weekend. Keizersneden komen natuurlijk ook voor, met hoge kosten van dien. En dan is er nog de nacontrole door de dierenarts als de puppy's pas geboren zijn.

Kosten voor o.a. stroom voor de warmtelamp, wasmachine en droger, gas voor de CV om de kamer op temperatuur te houden, water voor de dagelijkse was van kleedjes en vetbedden, ontsmettingsmiddelen, reinigingsartikelen, waspoeder, speelgoedjes voor de puppy's, halsbandjes en riempjes voor de puppy's, telefoonkosten, internetkosten, kosten voor een website, koffie en koekjes voor de visite. Sommige kosten zijn kleine kosten, maar tellen natuurlijk wel mee. En niet te vergeten de tijd die de fokker steekt in het verzorgen van moeder en puppy's en het bezig zijn met de puppy's: spelen, opvoeden, socialiseren etc., maar dit zien de fokkers niet als kosten, maar het mag toch wel genoemd worden. Als dit mee berekend zou worden, zou een pup onbetaalbaar zijn.

De moederhond heeft juist haar verzorging ook nodig, een grotere hoeveelheid hoogwaardige voeding en extras om haar in topconditie te houden. Voeding voor de puppy's als ze gaan eten vanaf de 4e levensweek. Kosten voor het tweewekelijkse ontwormen van de moederhond en de puppy's. Het titeren (45,- per pup) en/of enten (45,- per pup), chippen (30,- per pup) en het dierenpaspoort (10,00 per pup). Wij stellen ook met zorg een puppypakket samen met voer voor de eerste dagen, speeltjes, een dekentje met nestgeur, etcetera. Vlak voor de pups naar de nieuwe baasjes gaan rond 8 weken leeftijd, krijgen ze de puppytest. Na deze test weten we wat de voorkeuren van de pups zijn en kunnen we ze aan de gezinnen matchen. Deze test kost gemiddeld 75,- per pup. 

Als de pups bij de nieuwe baasjes zijn is het nog niet gedaan voor de fokker. De eerste weken komen er vaak veel vragen van de nieuwe baasjes en deze moeten opde juiste manier begeleid worden. Daarom vinden wij het belangrijk dat de pups bij ons in de buurt geplaatst worden zodat we zo veel mogelijk persoonlijk contact kunnen houden. 

Verantwoord fokken is dus een serieuze en tijdrovende zaak. Als serieuze stamboomfokkers die begaan zijn met hun honden, pups en het ras al hun tijd zouden doorberekenen die ze daadwerkelijk in het nest steken (denk hierbij ook aan nazorg), dan zou een rashond pas echt onbetaalbaar worden.

Dus misschien betaalt u voor een zorgvuldig gefokte rashond bij aanschaf wat meer dan een hondje dat op advertentiesites wordt aangeboden, het is een investering voor de toekomst. U kunt een goedkoop hondje op een advertentiewebsite kopen, maar als daar allerlei medische kosten overheen komen, omdat uw pup niet voldoende ontwormd is of zelfs een erfelijke afwijking blijkt te hebben, dan bent u al gauw een klein fortuin kwijt, waar u met gemak een pup met stamboom van had kunnen kopen en in sommige gevallen meerdere. De fokkers op de advertentie websites zullen u geen garantieregeling bieden, want daar geldt 'garantie tot de deur'.

Een Awesome Doodle pup kost € 2500,- incl BTW

Facebook
© 2014 - 2020 Awesome Doodles
Site developed and structure maintenance by maindes
Data maintenance by Awesome Doodles